Melamin Ürünler Mikrodalga Fırın için Uygun Mudur?

Melamin Ürünler Mikrodalga Fırın için Uygun Mudur?

Melamin tabakların gıda temas uygunluğu ISO yani uluslararası standart organizasyonu tarafından belirlenen standartlar dahilinde yapılan testler sonucu belirlenebiliyor. Uygun şartlarda üretilmiş malzemeden üretilen ürünler genellikle bu testleri geçebiliyor. Fakat melamin tabaklarla yapılan gıda temas testlerinde numuneler genellikle konvansiyonel ısıtma metodlarında işleme tabi tutularak test ediliyorlar. Günümüzde bu şekilde ısıtma yöntemi genellikle pratiği yansıtmıyor. Bu sebeple Tayland bilimadamlarının yaptığı çalışmalar, soru işaretlerini gidermek amacıyla; mikrodalgada ısıtmanın melamin formaldehit ürünlerinden oluşacak maddelerin migrasyonuna etkisi adlı makaleyi yayınladılar.

Screen shot 2014-09-28 at 5.30.05 PM

Makalenin özetini aşağıda bulabilirsiniz:

Melamin formaldehit (MF) tabaklar, mikrodalga fırında art arda 1,2,3 ve ya 5 dakikalık ısıtma süreleri sonrasında, %3’lük (w/v) asetik asit (gıda simulantı) içine migrasyon testine tabi tutuldular. Toplam migrasyon (overall migration – OM) ısıtma/yıkama döngülerinin sayısı arttıkça istikrarlı bir şekilde arttı. Bu sırada formaldehit ise düşük ve ya tespit edilemeyen düzeyde derişimlerde ölçüldü. Beklenmeyen bir şekilde 1 dakikalık ısıtma serileri OM’nin en hızlı artmasına sebep oldu. Bu seriler sırasında 25 döngü sonucu Avrupa Birliği limiti olan 10mg dm^-2’nin üzerine çıkıldı. 2 ve 3 dakikalık ısıtma serilerinde OM limitinin üstüne çıkma rakamları sırasıyla 29 ve 67 oldu. 5 dakikalık ısıtma serilerinde ise 37. döngü sonunda OM değeri limitin üstüne çıktı. Fakat 5 dakikalık seriler için mikroldalga radyasyonuna kümülatif olarak maruz kalma değeri 3 dakikaya izafi olarak daha yakındı.

Screen shot 2014-09-28 at 5.30.44 PM

1 dakika ve 2 dakikalık mikrodalga ısıtma ve yıkama serilerinden sonra OM değerlerinin ölçülmesi ve limit değerle karşılaştırılması

Screen shot 2014-09-28 at 5.30.55 PM

3 dakika ve 5 dakikalık mikrodalga ısıtma ve yıkama serilerinden sonra OM değerlerinin ölçülmesi ve limit değerle karşılaştırılması

Bu bulgular sonucunda mikrodalgada ısıtmanın MF migrasyon değerlerine etkisinin daha önceki çalışmalarda rapor edilen konvansiyonel ısıtmanın etkisinden belirgin bir şekilde farklı olduğu anlaşıldı. Mikrodalga ısıtma serilerinin sonunda ölçülen MF’nin FTIR spektrası da metilen bağlarının olmamasından dolayı plastiğin tam olarak kür edilmemiş olduğunu göstermiştir. OM testi sonucu elde edilen migrasyon yapan maddelerin çoğunluğu düşük molekül ağırlıklı methylol melemin türevleridir. Bu sonuçlar da konvansiyonal ısıtmadan farklı olarak mikrodalga ısıtmanın demetilolasyon, ekleme ve kondensasyon reaksiyonlarının oluşumuna sebebiyet verdiğini göstermektedir.

Çalışma sonucunda tekrarlanan bir şekilde 1 ve ya 2 dakikalık mikrodalga ısıtmalarının tüketicinin sağlığı açısından yüksek risk oluşturduğu gösterilmiştir. Melamin tabakların servis ömrü mikrodalga ısıtmaya tabi tutuldukları takdirde oldukça düşmektedir, konvansiyonel ısıtmayla karşılaştırıldığında yaklaşık 10 kata kadar.

Bu sebeple melamin tabak  tüketicilerinin uzun ömürlü kullanım sağlamaları için ‘mikrodalgada kullanmamasını’ öneriyoruz. 

 

melaminbakalit3.wordpress.com ‘dan Alıntıdır.